2014.04.11. 12:40
Az ízletes tea titka
Az ízletes tea főzésének alapkövetelménye a megfelelő minőségű ivóvíz.
Hazánkban többnyire jó minőségűek a vezetékes vizek, ennek ellenére a keménységüket tekintve rosszul állunk.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a csapvíz kemény, így pedig kevésbé alkalmas jó minőségű tea főzésére, viszont amit fontos leszögeznünk, mert óriási tévhit,hogy a kemény víz nem nem káros az egészségünkre!
Sőt! A kemény vízben több ásványi anyag található, mint pl.: kálcium, magnézium.
A vízkeménység mérőszáma tulajdonképpen a víz sótartalmának (kálcium- és magnézium sók) mérésére szolgál.
Megkülönböztetünk:
- karbonátban gazdag kemény vizeket, melyet a kálcium-, a magnézium sók és a mészkő okoz
- kemény, de nem karbonátos vizeket, a keménységet itt a kénsavak és a halogén sók okozzák.
Amikor lágy, desztillált vagy nem-karbonátos kemény vízzel készítünk teát, az eredmény világos színű és tiszta lesz.
Ugyanakkor a karbonátos kemény vizekből készített tea néhány perc alatt zavarossá válik, a benne található cseranyagok ugyanis reakcióba lépnek a kálciummal.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.