teaoctagon_2_1393022972.jpg_2000x1438

A legtöbben már hallottak az antioxidánsokról, például a C és az E vitaminról, a bétakarotinról, a Q10 koenzimről. Az antioxidánsok komoly szerepet játszanak az egészségmegőrzésben; ezek akadályozzák meg, hogy a szabad gyökök betegséghez, rákhoz, elöregedéshez vezető sejtkárosodásokat okozzanak. A narancsban, az eperben, a spenótban, a brokkoliban, a piros paprikában is találhatók antioxidánsok.

A táplálkozás-szakértők, az orvosok és a tudósok gyakran javallják az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztását. (Az állati eredetű termékekben kevés antioxidáns található.) Az Amerika Rákellenes Liga felmérése szerint a rákok kétharmad részét meg lehetne előzni megfelelő étrend alkalmazásával, és az egészségtelen szokásokról - főként a dohányzásról - való lemondással.

A tudósok szerint a tea tökéletes táplálékkiegészítő lehet, mert rengeteg antioxidáns található benne. Például az is kiderült, hogy a zöld teában kétszázszor annyi antioxidáns van, mint az E vitaminban, így huszonötször hatékonyabban végzi a szabad gyökök semlegesítését, mint az E vitamin. A zöld tea antioxidánsai százszor hatékonyabbak, mint a C vitaminé. A Nebraska University kutatásai igazolták, hogy az emberi szervezet nagy mennyiségben képes abszolválni az antioxidáns polifenolokat.

A tea flavonoidjai erősebbek lehetnek, mint bizonyos gyümölcsök és zöldségek antioxidánsai. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által végzett kutatások kimutatták, hogy kísérleti körülmények között az egy adagnyi (csészényi) fekete vagy zöld teában lévő flavonoidok sokkal hatékonyabban lépnek fel a szabad gyökök egy bizonyos fajtája ellen, mint egy egész tálcányi kelbimbóban, brokkoliban, répában és fokhagymában lévők. Az is kiderült, hogy a fekete vagy zöld tea hatékonyabban küzd a szabad gyökök ellen, mint a grapefruit, az alma, a szőlő és a kiwi.

Mielőtt azonban kidobnánk minden zöldséget és gyümölcsöt, jusson eszünkbe, hogy a teafogyasztás nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendet. A gyümölcsökben és a zöldségekben számtalan olyan anyag található, amelyek együttműködve megőrzik egészségünket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr75826327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jog-ász 2014.02.26. 07:04:18

zöld tea fogyasztásról, elkészítésről tudsz valami olvasnivalót ajánlani?(hidegen, melegen,hőhatás ha éri a jótékony elemek eltűnnek-e stb stb)és érdekelne hogy van-e különbség a zöld-zöldtea meg amit gyakran lehet kapni üzletekben ami száraz állagú és gyakran fekete színű zöld tea között?köszi
süti beállítások módosítása